Τουρκία – Ελλάδα 1-0 ?

16 07 2010

Το παρακάτω κείμενο απευθύνεται σε ανθρώπους που αγαπάνε την καλή ελληνική μουσική, σε εκείνους τους ανθρώπους που γνωρίζουν απ έξω κι ανακατωτά όλη την δισκογραφία της Χάρις Αλεξίου και σε εκείνους που ξέρουν ποιά τραγούδια υπογράφει ως συνθέτης και στιχουργός η μεγάλη Ελένη Βιτάλη. Σ αυτούς λοιπόν απευθύνομαι και θα κατάλάβετε άμεσα το γιατί!

Σερφάροντας στο youtube – αγαπημένο μου άθλημα – ανακάλυψα videos από τα αντίστοιχα “x-factor” , “greek idol” και λοιπά της γειτόνισσας Τουρκίας. Μάλιστα, αφορμή να πέσω πάνω σε αυτά τα videos στάθηκε η αναζήτησή μου για τραγούδια με τον Τούρκο ή την Τουρκάλα Bulent Ersoy – για όσους δεν γνωρίζουν, πρόκειται για μία τρανσέξουαλ Τουρκάλα με απίστευτη φωνή που στο άκουσμά της ο Τούρκικος λαός παραληρεί και προσκυνάει (φανταστείτε τί φωνή έχει για να τον δεχτούν οι Τούρκοι ως τρανσέξουαλ του οποίου η παρουσία προκαλεί στο έπακρο κιόλας. Πρίν συνεχίσω, και για να ξέρουμε για ποιό πράγμα μιλάμε δείτε το παρακάτω βίντεο…

Ο Bulent Ersoy, λοιπόν, είναι μέλος της κριτικής επιτροπής αντίστοιχου με το “x-factor” μουσικού διαγωνισμού στην Τουρκία! Δεν ξέρω άν παρατηρήσατε ότι στο συγκεκριμένο παιχνίδι υπάρχει μία τεράστια ορχήστρα αποτελούμενη από πολύ καλούς μουσικούς που διευθύνεται κιόλας από μαέστρο. Όχι, η ορχήστρα δεν υπάρχει απλά και μόνο για την εμφάνιση του Bulent Ersoy στην συγκεκριμένη εκπομπή, αλλά υπάρχει πάντα και σε όλες τις εκπομπές για να συνοδεύει και τους διαγωνιζόμενους παίζοντας – σημειωτέον – live!!! Στα δικά μας παιχνίδια τί γίνεται. Οι χειρότερες μουσικές παραγωγές που μπορεί να ακούσει κανείς βρίσκονται εκεί! Μουσική κονσέρβα σε playback σε προχειρότατες ενορχηστρώσεις άρον άρον φτιαγμένες για να τραγουδήσουν οι διαγωνιζόμενοι. Σημειωτέον , πέρα από την Ήβη Αδάμου δεν θυμάμαι κάποιον άλλον από το τελευταίο x factor να κάνει καριέρα πραγματική, πόσο μάλλον από το προηγούμενο!

Φυσικά, τα τραγούδια που μπορούν να επιλέξουν οι διαγωνιζόμενοι είναι πάσης φύσεως αλλά ως επι το πλείστον είναι τραγούδια που είναι πολύ κοντά στην μουσική τους παράδοση! Αναρωτιέμαι, λοιπόν, γιατί στην Ελλάδα γίνεται το άκρως αντίθετο και προσπαθούμε μονίμως να “περάσουμε” το μήνυμα ότι εμείς κατέχουμε μία ποπ και ροκ κουλτούρα, η οποία ποτέ δεν ήταν δικιά μας και ποτέ δεν υπήρξε στο DNA μας.

Σε όποιον ελληνικό μουσικό διαγωνισμό κι αν παρακολούθησα, άν κάποιος διαγωνιζόμενος τολμούσε να πεί κάποιο λαϊκό τραγούδι, οι κριτικές ήταν πάντα αρνητικές, υποστηρίζοντας ότι θέλουμε κάτι πιο ροκ, κάτι πιο ποπ. Και αυτά τα λόγια τις περισσότερες φορές έβγαιναν από τα στόματα ανθρώπων που μόνο με μπουζουκοκαταστάσεις είχαν να κάνουν στο παρελθόν.

Ύστερα, αναρωτιόμαστε γιατί ο τουρισμός στην Τουρκία ανθίζει ενώ σε εμάς έχει καθοδική πορεία. Κάποιοι θα πουν λόγω ότι αποτελεί φθηνότερο προορισμό, αλλά μήπως δεν είναι αυτό? Μήπως οι Τούρκοι καταφέρνουν να περάσουν το μήνυμα ότι κατέχουν μία κουλτούρα που έχει να κάνει με τον ανατολίτικο τρόπο ζωής είτε με την μουσική τους , είτε με οποιοδήποτε άλλο μέσο που πάντα όμως προβάλλει τα ήθη και τα έθιμά τους?

Εμάς μας έφαγε η ροκιά και η ποπιά!


Actions

Information

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s
%d bloggers like this: